Dania na Wielkanoc. Zobacz jak łatwo je zrobić [FOTO]
Pieczeń indycza z gruszkami Czas : 2 godziny + macerowanie Składniki : 1,5 kg mięsa z uda indyka olej słonecznikowy 2 łyżeczki papryki mielonej 1 łyżeczka soli czosnkowej 1 łyżka miodu 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka majeranku maggi sól 3 duże gruszki 6 łyżeczek konfitury z żurawiny 4 łyżki cukru 1 łyżka masła Mięso przed pieczeniem trzeba pozbawić skóry i usunąć kość ( naciąć nad kością i wyluzować ją ) . Poobcinać wszystkie wystające kawałki i uformować długi płat bez wystających kawałków . Odcięte kawałki zmielić . Doprawić do smaku pieprzem , solą czosnkową , maggi . Zrobić pastę przyprawową z : 1 łyżki oleju, miodu , papryki , soli czosnkowej , pieprzu , majeranku . Mięso natrzeć od środka 1/2 marynaty. Położyć na nim mięso mielone tak by nie dochodziło do krawędzi jednego z boków ( odstęp ok 3 cm ) i zwinąć w roladę . Roladę dobrze obwiązać nicią do mięs i pospinać dodatkowo wykałaczkami. Natrzeć mięso z wierzchu pozostałą częścią marynaty i marynować odłożone do lodówki przez kilka godzin . Wsadzić mięso do rękawa do pieczenia .Ułożyć w piekarniku .Nastawić go na 200 * C i piec 1 godzinę od chwili osiągnięcia temperatury. Zmniejszyć temperaturę do 160 * C i dopiec jeszcze 30 minut. Rozciąć rękaw - zlać do garnuszka sos . Dodać łyżkę masła - zagotować i doprawić maggi . W czasie kiedy mięso się piecze przeciąć gruszki na połówki i usunąć gniazda nasienne .Ułożyć w garnku , zalać wodą , dodać cukier i ugotować je na pół twardo ( czas zależy od wielkości- trzeba sprawdzać ) .Wyjąć i ostudzić . Podawać pieczeń pokrojoną i plastry z gruszką wypełnioną konfiturą z żurawiny . Wywar z gotowania gruszek ostudzić doprawić sokiem z cytryny i podawać z kostkami lodu ( można dodać alkoholu ). Przepis: Babciagramolka-Bunia