Co roku Lokalna Grupa Działania "Kraina Wielkiego Łuku Warty" organizuje festiwal kulinarny pod nazwą Nadwarciańskie Smaki. Tym razem impreza odbyła się w Strzelcach Wielkich, a przyświecała jej idea spopularyzowania potraw z gęsi. Jak się okazuje, gęsi mają wiele wspólnego z miejscowością, a konkretnie z jej historią. Wójt gminy Janusz Komar wyjaśnia, że przed pierwszą wojną światową pędzono tędy tysiące ptaków na południe Europy. Przemarsz był dużą atrakcją, zwłaszcza dla dzieci.
Podczas niedzielnego jarmarku można było skosztować wielu potraw przyrządzonych z gęsiny. Na stoiskach zachwalano również walory zdrowotne mięsa, które współcześnie jest mało popularne, mimo że smaczne.
Oczywiście uczestnicy festiwalu zajadali się też innymi przysmakami. Każda z gmin zrzeszonych w LGD miała swoich przedstawicieli. Swój wkład w rozpowszechnianie regionalnych potraw miał również zarząd LGD, który wspólnymi siłami przygotował drobiowe wątróbki. Dodatkową atrakcją były warsztaty kulinarne.
Imprezie towarzyszyły występy artystyczne. Zwiedzający mogli podziwiać m.in. występy młodzieżowej orkiestry dętej, mażoretek i ludowej artystki Jadwigi Freus.
Zdjęcia z imprezy będzie można znaleźć również w dodatku rolniczym, który ukazuje się w "Naszym Tygodniku Wieluń Wieruszów Pajęczno".
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?